Vuokra-asunnon etsiminen ja löytäminen

Asunnon etsintään on hyvä ryhtyä hyvissä ajoin, mutta kannattaa varautua myös toimimaan nopeasti sopivan asunnon osuttua kohdalle. Usein vuokrailmoituksissa etsitään vuokralaista seuraavan kuun alusta alkaen ja vuokranantajat ottavat mieluiten vuokralaisen, joka voi muuttaa heti kun asunto vapautuu. Mitä enemmän kriteerejä asumiselle asettaa, sen hankalampaa voi sopivan kodin löytäminen olla. Vuokran suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi sijainti, asunnon koko, varustelu ja kunto.

Suosituuimmat vuokra-asuntoja listaavat sivustot ovat:

Lehti-ilmoitukset, oppilaitosten ilmoitustaulut, netti ja asuntoja välittävät yritykset, säätiöt ja yhtiöt ovat hyviä paikkoja, joista etsiä itselleen sopivaa asuntoa. Hyvä keino on myös laittaa itse oma ilmoitus, etenkin jos etsii jotain tietyntyyppistä asuntoa. Myös sosiaalitoimistosta tai kunnan asuntotoimistosta voi kysyä apua. Asuntosäätiöillä ja firmoilla on usein oma hakulomake, joka täytyy täyttää. Opiskelijat voivat hakea opiskelija-asuntoa, mikä onkin moniille se ensimmäinen oma koti. Sen hakemiseen voi kysyä neuvoja oppilaitoksesta. Asunto voi löytyä myös jonkun tuttavan tai onnekkaan sattuman kautta, kannattaa jutella muuttosuunnitelmista mahdollisimman monille.

Mikäli pääomaa on riittävästi, asunto on mahdollista myös ostaa omaksi. Asunnon voi ostaa suoraan omistajalta tai kiinteistövälittäjän kautta. Myytävistä asunnoista ilmoitellaan lehdissä ja netissä sekä esim. kiinteistövälittäjien näyteikkunoissa.

Jos etsii tilapäistä tai vakituista asuntoa Etelä-Suomen isoista kaupungeista, Asuntohelppi.fi on hyvä sivusto.

Kun menet katsomaan asuntoa

Pukeudu siististi ja käyttäydy kohteliaasti. Jos tykkäät asunnosta, se kannattaa sanoa ääneen. Vuokranantajat usein ottavat asukkaan, jota asunto miellyttää ja joka ei etsi sieltä vain mahdollisia vikoja. Voit varautua etukäteen miettimällä kysymyksiä, joita haluat esittää, esimerkiksi: onko taloyhtiöllä yhteinen sauna tai pesutupa, saako kylpyhuoneeseen asennettua pesukoneen, saako asunnossa olla lemmikkejä…

Vuokranantaja haluaa usein tarkistaa luottotiedot ja voi pyytää sitä varten henkilötunnuksen jo esittelyssä. Vuokranantaja voi myös kysellä työssäkäynnistä ja perhetilanteesta, lemmikkielämistä, tupakoinnista yms. Joillain vuokranantajilla on tiukempia kriteerejä kuin toisilla. Esimerkiksi eläintenpidon suhteen tiukka linja voi olla sen takia, että eläinpölyä on käytännössä mahdotonta saada asunnosta kokonaan pois, mikä voi hankaloittaa seuraavan vuokralaisen löytymistä.

Paras vuokralainen on sellainen, jonka olemassaoloa vuokranantajan ei tarvitse muistaa. Eli vuokrat hoituvat ajallaan, ongelmia on mahdollisimman vähän ja asukas viihtyy asunnossa mahdollisimman pitkään. Vuosien mittaan näin voi aikaansaada myös säästöä itselleen: jotkut yksityiset vuokranantajat voivat jättää vuokrakorotukset tekemättä, mikäli ovat vuokralaiseen tyytyväisiä.