Sähkönsäästövinkkejä kotiin

Kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkinnät

Kun olet hankkimassa kotiin uutta kodinkonetta, niin laitteiden energialuokkien vertailu kannattaa. Kodinkoneiden sähkönkulutus muodostaa pitkällä tähtäimellä suuren osan kodin sähkölaskusta. Laitteen energialuokitus kertoo sen, että kuinka vähällä sähköllä laite toimii. Asteikko on A-G, joista A on energialuokaltaan paras ja G huonoin. Ennen laitteen hankintaa kannattaa myös miettiä tarkkaan, että minkälaisen laitteen todella tarvitsee. Näin välttyy myös turhilta hankinnoilta.

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus kannattaa, sillä hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja. Usein sähköntoimittajilla on erilaisia kampanjoja ja tarjouksia, joita kannattaa hyödyntää. Yleensä myös pidemmän sopimuksen tekemällä saa alhaisemman sähkön hinnan. Nykyisin Suomessa sähköntoimittajansa voi valita tahansa aivan mistä päin Suomea tahansa. Vain sähkönsiirtomaksu maksetaan kodin asuinpaikan sähköyritykselle.

Kodin lämmitys

Useissa kodeissa huonetiloja pidetään liian suurella lämmöllä. Liian korkea lämpötila huoneissa aiheuttaa sisäilmanlaadun heikkenemistä sekä yleistä vireystason laskemista. Sopiva lämpötila kodin sisätiloissa on +21 astetta. Lukema perustuu sisäilmastotutkimuksiin siitä, mikä miellyttää suurinta osaa ihmisistä. Lisäksi +21 astetta on myös terveellinen sekä energiataloudellinen lämpötila.

Märkätilojen lattialämmitys

Kodin lattialämmitysjärjestelmää kannattaa opetella käyttämään oikein, sillä väärin käytettynä lattialämmitys on oikea energiasyöppö. Lattialämmitystä ei kannata pitää jatkuvasti liian suurella lämmöllä.

Sammuta virta laitteista

Yksinkertaisin sähkön säästötapa on sammuttaa virta sähkölaitteiden katkaisijoista aina silloin, kun ei käytä niitä. Valmiustilakin kuluttaa sähköä, vaikka laitetta ei käytä. Eräs suurista menoeristä sähkölaskussa on viihde-elektroniikka, joka pidetään jatkuvasti valmiustilassa.

Kodin kylmälaitteiden oikea käyttö

Kylmälaitteiden valinta sekä sijoittelu keittiössä on helppo tapa säästää sähköä. Kylmälaitetta ei tulisi koskaan sijoittaa lähelle lämpöä tuottavaa laitetta kuten uunia, liettä tai astianpesukonetta. Pakastimesta kannattaa sulattaa jää säännöllisesti, sillä liika jää lisää pakastimen sähkönkulutusta. Jääkaapin ja pakastimen ovea ei kannata pitää auki liian kauaa aikaa, sillä laitteen kylmeneminen vie enemmän sähköä kun kylmän lämpötilan ylläpitäminen.

Sähkökiuas

Sähkökiuas on sähkön kulutukseltaan suurin yksittäinen sähkölaite kodeissa. Sähkösaunassa yli puolet sähkön kulutuksesta kuluu kiukaan lämmittämiseen ja loppuosa lämmön ylläpitämiseen. Tästä syystä mitä suurempi porukka saunoo samalla kerralla, on se sitä energiaystävällisempää. Kaikkein energiaystävällisin saunan lämpötila on noin +80 astetta. Jos lämmittää saunan +100 asteeseen, niin sähköä kuluu jopa 30 % enemmän. Jos käytössä on aina valmis sähkökiuas, niin sähkölasku on noin 300 euroa enemmän vuodessa.

Astioiden tiskaus

Energiatutkimusten mukaan astianpesukone on jopa energiaystävällisempää kuin astioiden käsin tiskaus. Kannattaa valita energiatehokas astianpesukone.

Jätä kommentti