Palovaroitin on pakollinen

Suomessa kuolee vuosittain tulipaloissa jopa 100 ihmistä aivan turhaan, koska heiltä on puuttunut palovaroitin.

Palovaroitin havaitsee alkavan tulipalon jo aikaisessa vaiheessa ja varoittaa asunnossa olevia. Jos tulipalo alkaa yöaikaan, niin palovaroitin luultavasti pelastaa nukkuvien hengen. Jo pienikin määrä savua täyttää huoneiston nopeasti, joten palovaroittimen hälytys antaa kallisarvoista aikaa pelastautua huoneistosta. Hälytysäänen kuullessa on yleensä pari minuuttia aikaa toimia.

Laki palovaroittimista

Asunnossa täytyy olla vähintään yksi palovaroitin asunnon jokaista asunnon 60 neliömetriä kohden. Laki koskee myös kesämökkejä sekä asuntoloita ja majoitustiloja. Jos asunnon koko on 65 neliömetriä, niin on hankittava lain mukaan kaksi palovaroitinta.

Kaikkien uudisrakennusten palovaroittimien täytyy toimia verkkovirralla ja varmistettu paristolla.

Palovaroittimen täytyy olla teknisiltä ominaisuuksiltaan standardien mukainen (koskee 1.1.2010 alkaen ostettuja palovaroittimia). Tärkeää, että varoittimesta löytyy merkintä EN 14604.

Laki asettaa määräyksen palovaroittimien vähimmäisvaatimuksista. Paloturvalliseen kotiin ei aina kuitenkaan riitä vähimmäisvaatimukset, vaan esimerkiksi jokaiseen makuuhuoneeseen kannattaa asentaa oma hälytin.

Lisäksi suositellaan, että palovaroittimien sijainti huoneistossa suunnitellaan huolellisesti.

Vastuu palovaroittimesta on aina asukkaalla itsellään. Jos asuu vuokra-asunnossa, niin vastuu on vuokralaisella, ei asunnon omistajalla. Kerrostaloissa varoittimet kannattaa laittaa myös porraskäytäviin, sillä jos asukas laiminlyö velvollisuutensa, niin rappukäytävän varoitin voi pelastaa koko talon.

Muista testata palovaroittimen toiminta viikoittain tai edes kuukausittain painamalla kannessa olevaa nappia noin viiden sekunnin ajan!

Älä unohda puhdistaa palovaroitinta. Se kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa kevyesti harjalla imuroimalla.

Asennusohjeet

Palovaroittimen paikka tulee olla keskellä kattoa niin, että se havaitsee jokaisesta suunnasta tulevan savun. Sen täytyy olla yli 50 cm:n päästä seinistä tai kattopalkista.

Palovaroitinta ei kannata sijoittaa keittiöön, takan viereen tai kylpyhuoneeseen, koska silloin syntyy liikaa vääriä hälytyksiä.

Erilaiset palovaroittimet

Markkinoilla on paljon erilaisia palovaroittimia. Niitä on saatavilla sekä paristokäyttöisiä, että verkkovirralla toimivia. Toimintaperiaatteiltaan palovaroittimet voidaan jakaa kahteen osaan: optisiin sekä ionisoiviin palovaroittimiin. Optinen palovaroitin havaitsee herkemmin suuria savuhiukkasia, joita syntyy kytevässä palossa ja ionisoiva havaitsee paremmin pieniä savuhiukkasia, joita syntyy liekehtivässä palossa. Nämä molemmat varoitintyypit ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja havaitsemaan tulipalon. Nykyään kun optiikka on valtavasti kehittynyt, niin suurin osa myytävistä palovaroittimista on optisia varoittimia.

Design palovaroittimet

Palovaroittimen ulkonäöstä kiinnostuneille asukkaille on saatavissa kauniita design-palovaroittimia. Palovaroittimen ei aina tarvitse olla valkoinen laatikko katossa, vaan se voi olla harkittu osa sisustusta. Jalo Helsingillä on esimerkiksi upeita Paola Suhosen ja Harri Koskisen suunnittelemia palovaroittimia.